OVER CREMERS

“Rijk, arm, geniaal, gestoord; iedereen voelt zich thuis in Cremers.”

Cremers is niet meer weg te denken uit de binnenstad van Den Haag. In 29 jaar tijd heeft het café zijn stempel gedrukt op de Prinsestraat. Een swingende tent, waar je lekker kunt luisteren naar goede muziek met een biertje en een rokertje.

 

Roken in de kroeg? Bij Café Cremers kan het gewoon.

Notoire rokers, onruststokers en ander dampend volk: stop maar met zoeken. We hebben het voor elkaar mensen. Vanaf 1 september wordt de 330Live gewoon één grote rookruimte. Vrij & volledig toegankelijk voor alle publiek. Voortaan drink je je drankje terwijl je rustig je peukie rookt. 3 meter 30 onder de grond.

Geschiedenis van Café Cremers

Hoe zat het ook al weer? Ooit was het pand van Café Cremers een deftige hoedenzaak middenin het Hofkwartier, destijds met zijn chique restaurants en knusse winkeltjes het Quartier Latin van hofstad ’s Gravenhage. Officieel opende Café Cremers op 10 maart 1990 voor het eerst de deuren, maar oudere Hagenezen kennen de Cremers misschien nog als de Bulldog, de Romanov, of zelfs de Moby Dick. Anno nu zijn achter de monumentale en karakteristiek witte gevel van Café Cremers zowel een café als een coffeeshop gevestigd – ogenschijnlijk in één gebouw.

Situatie tegenwoordig

Eerst, in den beginne, was er slechts Café Cremers. Een fijn café waar tevens softdrugs werden verkocht. Op een gegeven moment – eind jaren negentig – bepaalde de wetgever in alle ernst en onmetelijke wijsheid dat alcohol en softdrugs voortaan gescheiden aan de man/vrouw gebracht moesten worden. Want zo ging het natuurlijk niet langer! Wel-Sodom-en-Gomorra-nog-an-toe!

Voor veel gezellige cafés als de Cremers was dat een absolute ramp. Wij daarentegen ontdekten in die tijd juist dat we eigenlijk – kadastraal gezien dan – in twee panden waren gevestigd, in plaats van één. Daardoor kregen we er in een klap een ingang bij aan de Korte Molenstraat 2, letterlijk om de hoek. Daar openden we vervolgens de nieuwe ingang van het café, en de oude ingang gebruikten we voortaan voor de nieuw gebouwde coffeeshop. Probleem opgelost, dachten we tevreden en gingen lekker verder met ons leven.

Toen werd het 2008 en voornoemde wetgever bedacht in alle ernst en onmetelijke wijsheid weer een ander plannetje: een TOTAAL en VOLLEDIG ROOKVERBOD voor DE GEHELE HORECA. Wij waren (en zijn) een echt rokerscafé. Een bruin café waar mensen komen voor een biertje en een rokertje. Voor onze gasten wilden we dus perse een rookruimte creëren. Beneden in de kelder was een opslag van biertanks en voorraad, van 1.80m hoog. Die hebben we toen met z’n allen op een zaterdagmiddaggie uitgegraven tot 3.30m. Ok, ok, het duurde iets langer (zeven maanden, bedankt nog jongens…) maar het werd wel de mooiste en goeistuh rookruimte van heel Den Haag.

Inmiddels zijn we weer 9 jaar verder en heeft heel rokend Den Haag ons inmiddels gevonden. We gaan ten onder aan ons eigen succes mensen! Door de aanwas van alle rokers, onruststokers en andersoortig dampend publiek (❤❤❤) is de ruimte in het café boven eigenlijk te klein geworden. Daarom hebben we besloten om de 330live weer te gaan gebruiken waarvoor deze ooit bedoeld was: als ROOKRUIMTE voor iedereen die van een dampie, peukie, sjeggie, sticky, jonko of sigaartje houdt. Met dope muziek, slikke speakers, killer dj’s en een bar vol heerlijke barmeiskes vlak daarnaast.

Wij hebben dus de mooiste rookruimte van Den Haag. En misschien wel van heel Nederland. Die is dus elke dag geopend. Van 11:00 tot sluitingstijd. Café Cremers. Wij zijn de goeistuh!